Maria
Kamer

Steyl – Kloosterdorp

Het kloosterdorp Steyl ligt aan de rivier de Maas, vlakbij Venlo in Nederlands Limburg.

De grondlegger van het kloostercomplex is de in het Duitse Goch geboren Arnold Janssen (1837-1909). Op 15 augustus 1861, feestdag van Maria Tenhemelopneming, wordt hij tot priester gewijd. Arnold Janssen is de pionier van de moderne missie-organisatie in Europa. Hij wil Duitstalige katholieken betrekken bij het missiewerk. Echter, hij wordt belemmerd in de uitvoering ervan in Duitsland. Dit komt door de Duitse “Kulturkampf” (1871-1887) en deze leidt tot een hevige confrontatie tussen Kerk en Staat. De strijd is gericht tegen het katholieke cultuurgoed in scholen en katholieke ideeën. Hierdoor is de oprichting van een missiehuis in Duitsland niet toegestaan. Bijgevolg wijkt Arnold Janssen uit naar Nederland en sticht op 8 september 1875, de feestdag van Maria Geboorte, de eerste Duitse missiecongregatie voor mannen in het Nederlands-Limburgse Steyl.

In 1889 sticht Arnold Janssen de missiezusters van Steyl; de Dienaressen van de Heilige Geest. Deze zusters zijn in het blauw gekleed en worden genoemd de blauwe zusters van het Heilig Hartklooster. In de hal van het klooster staat een overzicht van de wereldwijde vestigingen van de congregatie. Aan dit klooster is een grote tuin verbonden, waarin een Lourdesgrot staat. Echter, het domein is niet vrij toegankelijk.

Steyl, hal Heilig Hartklooster, overzicht missies

In 1896 richt Arnold Janssen de organisatie van de aanbiddingszusters van Steyl op; de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding. Deze zusters dragen een lichtrood kleed en dit als symbool van de liefde van de Heilige Geest. Het interieur van de kloosterkapel van deze zusters is deels te zien vanuit de zijkapel, want deze ruimte is voor bezoekers bestemd.

Het gevolg van het oprichten van de drie congregaties is dat er vele duizenden missionarissen en missiezusters van Steyl wereldwijd actief zijn en dat tot heden toe.

Arnold Janssen is een groot vereerder van engelen en dit blijkt uit de aanwezigheid van afbeeldingen van engelen in de kloostergebouwen en de benaming van onder andere de dubbelkerk, welke is toegewijd aan Sint-Michaël. Deze kerk ligt aan het Missiehuis Sint-Michaël van paters en broeders. Beneden- en bovenkerk zijn gebouwd om tot een dubbelkerk te komen. Dit komt door de beperkte ruimte en de grote behoefte om te kerken.

Arnold Janssen organiseert ook retraites (perioden van afzondering voor mensen om bijvoorbeeld te bidden en te overdenken), zet een drukkerij op met persapostolaat en komt ook met een lekenapostolaat.

Steyl, kloosterdorp, Mariabeeld in benedenkerk Sint-Michaël, bij graf van de stichter Arnold Janssen

De tombe van Arnold Janssen staat in de benedenkerk van de dubbelkerk van Sint-Michaël en rust op 3 draagstukken. De dragers van de sarcofaag symboliseren de 3 kloosterorden, die hij heeft bedacht en mede gesticht. Op de dekplaat van de grafsteen zijn behalve naam, geboorte- en sterfjaar, ook vermeld de 3 woorden die hem karakteriseren, namelijk PATER (vader), DUX (leider) en FUNDATOR (stichter). Vanuit Rome verklaart paus Johannes Paulus II Arnold Janssen heilig in 2003.

Steyl, Lourdesgrot in kloostertuin Missiehuis

Niet alleen is Arnold Janssen van belang in de oprichting en organisatie van de 3 kloosterorganisaties, maar ook bijzonder krachtdadige vrouwen, als Aldolfine Tönnies, Helena Stollenwerk en Hendrina Stenmanns.

Aldolfine Tönnies (1862-1934) is geboren in het Duitse Horst-Emscher (nu Gelsenkirchen-Horst). Zij komt in 1891 bij de missiezusters van Steyl en ontvangt de naam Maria Michaele. Deze zuster is in 1896 medestichteres en de eerste moederoverste van de organisatie van de slotzusters; de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding. Deze zusters leven in afzondering (clausuur). Als generaal-overste sticht zij vele kloosters over de hele wereld. Het orgel van de kloosterkapel van de zusters van de Altijddurende Aanbidding is in 1933 geplaatst. De eerste requiemmis, die door het orgel wordt begeleid, is op 28 februari 1934. Het is dan de uitvaartplechtigheid voor Moeder Maria Michaele.

De Steyler Missiezusters zijn in 1889 begonnen. Een medestichteres is Anna Helena Stollenwerk (1852-1900). Zij is geboren in het Duitse Rollesbroich. Helena Stollenwerk komt in 1882 in het Missiehuis te Steyl en ontvangt de naam Zuster Maria. Zij wordt leidster van de missiezusters. In 1898 treedt Helena Stollenwerk in bij de Aanbiddingszusters van Steyl.

Een andere medestichtster van de Missiezusters van Steyl is Hendrina Stenmanns (1852-1903) en zij is geboren in het Duitse Issum. In 1884 komt Hendrina Stenmanns in het missiehuis Sint-Michaël in Steyl en ontvangt de naam Zuster Josefa. Zij gaat in 1898 naar de Zusters van de Altijddurende Aanbidding en wordt daar overste.

In en rond de kloostercomplexen is het goed te verblijven om te bidden. Ook zijn beelden en grotten te bekijken, zoals in de kloostertuin van het Missiehuis.

Steyl, kloostertuin Missiehuis, grot Maria van Zeven Smarten
Steyl, kloosterdorp, kloostertuin Missiehuis, grot Maria van Zeven Smarten
Datum eerste publicatie: 17 augustus 2020
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb