Maria
Kamer

Ouders van Maria

Anna en Joachim, de ouders van Maria, worden genoemd door apocriefe evangelisten en het eerst door Jacobus de Mindere/Jacobus de Jongere (+62). In de 2e eeuw wordt dit in het Grieks opgeschreven. De namen van de ouders van Maria komen in het Nieuwe Testament niet voor. Wel komt Anna voor in de Koran.

Anna en Joachim zijn de ouders van Maria volgens de anglicaanse, katholieke en oosters-orthodoxe kerken. Maria is het enige kind dat Anna ter wereld brengt.

Volgens Jacobus is Joachim een vrome, vrijgevige en welgestelde man, die uit het Huis van David stamt. Hij is gehuwd met Anna, maar het echtpaar heeft geen kinderen. Op een dag gaat Joachim weer naar de tempel om te offeren. Dit gaat niet door, want een priester stuurt hem terug met de reden dat hij niet voor nageslacht heeft gezorgd. Joachim trekt zich het voorval sterk aan en heeft de behoefte zich terug te trekken. Hij gaat naar de woestijn en blijft daar 40 dagen om te vasten. Hiervan is Anna onwetend en zij leeft met de gedachte dat haar man is omgekomen. Anna realiseert zich weduwe te zijn en kinderloos te sterven. Met deze gedachten raakt zij heel bedroefd. Anna vindt dat zij niet te vergelijken is met anderen die vruchtbaar zijn. Tijdens haar treurnis verschijnt een engel. Deze zegt dat God haar woorden heeft verhoord en dat zij een kind gaat baren, waarover later op de hele wereld wordt gesproken. Hierop belooft Anna haar kind aan God af te staan. Hierdoor dient haar kind het hele leven God. Ook Joachim krijgt het bezoek van een engel en hoort van het komende vaderschap. Negen maanden later wordt een meisje geboren dat de naam Maria ontvangt. Als Maria drie jaar is brengen de ouders hun dochtertje naar de tempel en staan hun kind af aan God. Joachim en Anna dragen hun dochter Maria in de tempel op aan God. Dit wordt genoemd Maria Presentatie met de jaarlijkse herdenking op 21 november. Maria blijft in de tempel van haar 3e tot 12e levensjaar. Daarna wordt Maria uitgehuwelijkt aan Jozef en baart Zij nadien Jezus.

de uitgave van “Legenda Aurea” van Jacobus de Voragine

Jacobus de Voragine (±1226-1298) is een dominicaan, aartsbisschop, bisschop van Genua (1292-1298) en auteur van “Legenda Aurea” (Gouden Legenden). In dit omvangrijke werk beschrijft hij heiligenlevens en presenteert de heiligen als heel voorbeeldig. Over Anna en Joachim vermeldt Jacobus de Voragine onder meer dat zij elkaar treffen na de bezoeken van de engel. Dit gebeurt bij de Gouden Poort van Jeruzalem. Later is dit door verscheidene kunstenaars verbeeld. Volgens het werk van Jacobus de Voragine overlijdt Joachim en daarna hertrouwt Anna nog tweemaal. Tijdens elk huwelijk baart Anna een dochter en steeds ontvangt het meisje de naam Maria. Volgens deze bron heeft Maria, de Moeder van Jezus, twee stiefzusters. Deze halfzusters huwen en krijgen kinderen en de jongetjes worden later apostelen bij Jezus. Dit volgens de “Legenda Aurea”.

In de oosters-orthodoxe kerk is er al verering van de Heilige Anna in de 6e eeuw. In de katholieke kerk begint Anna, als de Moeder van Maria, meer aandacht te krijgen rond 1100.

In zowel de beeldhouw- als de schilderkunst wordt Anna heel vaak weergegeven. De beeltenis met de voorstelling van drie personen, met de naam Anna te Drieën, namelijk met Anna, Maria en Jezus, is vaak gecreëerd.

De katholieke kerk is verre van ingenomen met het verhaal van de drie huwelijken van Anna. Deze kerk vindt dat haar trouwlustigheid wordt geaccentueerd. Tijdens het Concilie van Trente (1545-1563) brengt het verhaal van de drie huwelijken (trinubium) in diskrediet en daardoor op de achtergrond. Hierdoor verliest Anna haar vooraanstaande plaats in de kunst, waar zij veelvuldig is afgebeeld.

De Heilige Anna is de patrones van heel wat kapellen, kerken, scholen en ziekenhuizen.

Anna en Joachim worden als heiligen herdacht op 26 juli. De katholieke kerk viert Maria-Geboorte op 8 september.

Datum eerste publicatie: 4 maart 2024
Datum laatste wijziging: 20 november 2024
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb