De kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is gelegen aan de Kerkstraat 15 te Oss. Deze kerk staat ook bekend als de Grote Kerk en is in neogotische stijl gebouwd. Het gebouw is ontworpen door architect Henri (Hendrik Jacobus) van Tulder (1819-1903). De kerk is gebouwd in de periode 1857-1859 en het is de vervanging van de middeleeuwse Sint-Willibrorduskerk uit 1400, die op dezelfde plaats heeft gestaan.
Het interieur van de kerk is geïnspireerd op dat van de Sint-Jan kathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Vele beelden in de kerk zijn gemaakt door houtsnijder Hendrik van der Geld (1838-1914), die vele neogotische kerkinterieurs heeft gemaakt. De gebrandschilderde ramen zijn gemaakt door de in Parijs geboren glazenier Jean-Baptiste Capronnier (1814-1891), die ook heeft meegewerkt aan de Sint-Jan kathedraal in het nabij gelegen ‘s-Hertogenbosch. Hij en architect Henri van Tulder kenden elkaar en beiden woonden in het Belgische Schaarbeek. In de kerk staat een bijzonder mooie Mariakapel. De kerk is rijksmonument.
Aan de zuidzijde van de kerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in de Kerkstraat is een gedenkteken geplaatst. Dit is de “Triomferende Maria, geflankeerd door twee engelen” uit 1894. Deze unieke beeldengroep is het initiatief van pastoor-deken Arnoldus van de Laar (1826-1899). Het gedenkteken is een dankbetuiging voor de weergekeerde rust in Oss. Het is een dankuiting voor de inlossing van een belofte. Immers, in 1893 zaaide de Bende van Oss dood en verderf. Jarenlang teisterde een golf van criminaliteit de streek.
Maria staat in de beeldengroep centraal. Zij staat op een wereldbol en vertrapt een slang met een appel in de bek. Dit staat symbool voor het overwinnen van het kwaad. Maria is afgebeeld met gevouwen handen en is biddend weergegeven. De beeldengroep is ontworpen door de restauratie-architect, tekenaar en kunstschilder Lambert Hezenmans (1841-1909) uit ‘s-Hertogenbosch. De beelden zijn gemaakt door de Antwerpse beeldhouwer (Jan) Frans De Vriendt (1829-1919). De stijl van de drie beelden is neogotisch. Het Mariabeeld is 2.10 meter en de beelden van de engelen zijn beiden 1.80 meter hoog. Het materiaal van de drie beelden is Savonnières; Franse kalksteen. De beelden zijn onderling verbonden door een smeedijzeren hekwerk en zijn geplaatst op vierkante, hardstenen sokkels van 2 meter hoog. De tekst op de linkersokkel luidt “Ter herinnering aan het noodlottig jaar 1893”. Op de sokkel van het Mariabeeld staat “Ik ben de Onbevlekte Ontvangenis. Ik ben Bewaarster dezer plaats”. De rechter sokkel vermeldt: “Tot dankzegging voor de gelukkige uitkomst in 1894”. In 1894 is de beeldengroep onthuld en ingezegend. Het is een rijksmonument.