Maria
Kamer

Onze-Lieve-Vrouw van La Vang

De beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van La Vang “Duc Me La Vang” is ontstaan door een verschijning van Maria in 1798 nabij het dorpje Quang Tri in centraal Vietnam. Maria heeft staande haar Kind in de armen en aan elke zijde bevindt zich een engel. Zij verschijnt aan lijdende Christenen die naar de jungle van La Vang zijn gevlucht om te ontsnappen aan vervolging. Maria moedigt de zieners aan vertrouwen te hebben en sterkt hen om het lijden te verdragen. De verschijning zegt de mensen door te gaan met bidden. Tijdens de verschijning leert Maria hen aanwezige planten te gebruiken en deze te koken om te dienen als medicijn. Maria besluit met te zeggen er voor hen te zijn. Na deze verschijning komt Maria nog vaker naar de vluchtelingen in de jungle. De mensen bouwen daar een kapelletje voor Onze-Lieve-Vrouw.

De verschijning in 1798 van Onze-Lieve-Vrouw is zodanig veelzeggend, dat de mensen Maria begrijpen. Dit zorgt voor een sterk geloof bij de Vietnamese katholieken, waarbij de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw krachtig tot uiting komt. De gevluchte mensen doorstaan en weerstaan het vervolgen om hun geloof. Maria toont zich tijdens de verschijningen als “Mater Ecclesiae” en dit Latijn staat voor “Moeder van de Kerk”.

Door de aanwezigheid van Maria in La Vang is de devotie tot Haar een wezenlijk onderdeel geworden van het geloof van Vietnamese katholieken in en buiten Vietnam.

de titel van de Vietnamese beeltenis van Maria “Duc Me La Vang” (Onze-Lieve-Vrouw van La Vang)

La Vang is afgeleid van een woord dat in het Nederlands “uitschreeuwen” betekent. Een andere bron zegt dat het Vietnamese woord “La” in het Nederlands voor “blad” staat en “Vang” heeft de vertaling van “kruidenzaden”. De bronnen verwijzen naar het uitschreeuwen van pijn en het gebruiken van de genezende planten in de jungle.

Ondanks de niet-katholiek gezinde Vietnamese overheid komen jaarlijks zo’n 250.000 pelgrims naar Onze-Lieve-Vrouw van La Vang in centraal Vietnam. Het zijn niet alleen Vietnamezen die op pelgrimage komen, maar ook buitenlanders. De bezoekers zijn niet alleen katholieken, maar ook gelovigen van andere godsdiensten zoals protestanten en boeddhisten.

De beeltenis van Maria met Kind toont in de nimbus van Haar 12 sterren. Deze sterren kunnen staan voor martelaren of apostelen. Door het aanbrengen van deze sterren is het een aangepast beeld, dat kunstenaar Van Nhan heeft ontworpen. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw toont de Moeder Gods in traditionele Vietnamese kleding, namelijk een lang kleed en een half maanvormig hoofddeksel, dat op een nimbus lijkt. Maria heeft donker haar, evenals de ogen en een glanzende huid. De beeltenis toont Maria voor rust en vrede. Zo is Zij een toonbeeld van schoonheid voor Vietnamezen. Op 1 juli 1998 heeft Johannes Paulus II, paus van 1978 tot in 2005, geboren als Karol Józef Wojtyla (1920-2005) te Rome het beeld van “Duc Me La Vang” gezegend. De paus zegt dan, dat de beeltenis Maria symboliseert als patrones van de katholieke kerk in Vietnam.

beeltenis van “Duc Me La Vang”, gezegend in de Sint-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom op 2 februari 2025

De beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van La Vang is te zien binnen en buiten Vietnam. Vietnamezen zijn voor het communistisch bewind naar vele landen gegaan, zoals Australië, Canada, Frankrijk, Japan, Nederland en vooral de Verenigde Staten van Amerika.

De verschijningen in La Vang zijn, zoals vele plaatsen waar Maria is geweest, niet erkend door het Vaticaan.

Onze-Lieve-Vrouw van La Vang is wereldwijd een spiritueel symbool geworden voor met name Vietnamezen in en buiten Vietnam.

Datum eerste publicatie: 4 februari 2025
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb