Maria
Kamer

Blankenberge – Onze-Lieve-Vrouw van het Scapulier in de Sint-Anthoniuskerk

Onze-Lieve-Vrouw van het Scapulier in de Sint-Anthoniuskerk te Blankenberge
het scapulier van Onze-Lieve-Vrouw in de Sint-Anthoniuskerk te Blankenberge

De verering van Onze-Lieve-Vrouw in Blankenberge gaat terug tot in de 10e eeuw. In 1334 is er sprake van een kerk, die door een storm is verwoest. De huidige kerk met de naam Sint-Antonius aan de Scarphoutstraat, is in de plaats gekomen van het door natuurgeweld vernielde Godshuis. In 1335 is met de bouw van de kerk begonnen en de inzegening vindt plaats in 1358. In de tweede helft van de 16e eeuw vernielen protestanten en Geuzen de kerk. In 1611 is met het herstel gestart en in 1618 is het Onze-Lieve-Vrouwe-altaar gemaakt. De heropbouw neemt vele jaren in beslag. De kerk krijgt dan de huidige, kleinere vorm en is opgetrokken in de gotische stijl. De latere versiering heeft kenmerken van de barok en rococo. Door de toename van het aantal gelovigen wordt de kerk te klein. Een grotere kerk wordt gebouwd en dat is de Sint-Rochuskerk. Vervolgens gaan de deuren van de Sint-Antoniuskerk toe voor katholieke vieringen en het gebouw krijgt andere gebruikers. In 1926 komt het besluit de Sint-Antoniuskerk te restaureren en daarna keren de katholieke diensten terug. Deze kerk wordt dan de parochiekerk. Vanaf 1937 is de Sint-Antoniuskerk een beschermd monument.

detail van het schilderij “de aanbidding der wijzen” in de Sint-Anthoniuskerk te Blankenberge
Schilderij van Maria in de Sint-Anthoniuskerk te Blankenberge

In de linker zijbeuk bevindt zich het houten Onze-Lieve-Vrouwportiekaltaar. Het beeld van Maria met Kind siert in een medaillon het altaar. Het schilderij “de aanbidding der wijzen” vorm de achtergrond van het altaar. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Scapulier bevindt zich links van het Maria-altaar, in een hoek. Het houten, aangeklede Mariabeeld dateert waarschijnlijk uit 1633 of eerder. In dat jaar is de Broederschap van het Scapulier opgericht. In 1999 is de beeltenis door vandalen in brand gestoken en hierdoor is het beeld vernield. De restanten van het hoofd van Maria en dat van de kleine Jezus liggen rechts en links onder het beeld. Vervolgens is een replica gemaakt door het bedrijf Slabbinck uit Brugge. In 2001 is het beeld in een glazen kast geplaatst. Aan de arm van Maria hangen, onder elkaar, twee scapulieren. In de toren hangen grote klokken, waaronder de Onze-Lieve-Vrouwenklok van 700 kg.

topstuk van het Onze-Lieve-Vrouwe-altaar in de Sint-Anthoniuskerk te Blankenberge
beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in de Sint-Rochuskerk te Blankenberge
keramiektegel bij de ingang van de Sint-Rochuskerk te Blankenberge

In de ingang van de Sint-Rochuskerk, gelegen aan de Albertlaan 1, zijn twee keramiektegels in de muren bevestigd, waaronder een die verwijst naar de bedevaart naar Meetkerke. De tekst luidt: “aan de Visserslievevrouw van ons steedje O.L.V. van Meetkerke 1978”. In de kerk zijn ook beelden en schilderingen van Maria te zien, waaronder het 18e eeuwse schilderij van de Onbevlekte Ontvangenis. Engelen dragen symbolen van Maria, als lelie, olijftak, roos en palmtak. In het roosvenster zijn ook symbolen van Maria te zien. Rondom het venster is de Latijnse tekst van het Weesgegroet aangebracht. In de kerk staat ook een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, waarbij vele kaarsjes branden en is Maria verbeeld in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten.

beeltenis van Maria met Kind in de Sint-Rochuskerk te Blankenberge
Datum eerste publicatie: 13 augustus 2022
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb