~~~
GESCHIEDENIS
In 1750 brengt een boerenzoon met de naam Christoph Veit (+1776), uit het naburige Wölfelsdorf (Pools: Wilkanów), een uit lindehout gesneden Mariabeeldje mee uit het Oostenrijkse bedevaartoord Mariazell. De maker van het beeldje, een kopie van het genadebeeld te Mariazell, is onbekend. Hij hangt het kleine beeld aan een tak van een grote beukenboom op de berg met de naam Spitziger Berg/Góra Igliczna. Mensen uit de omgeving komen naar het beeldje op bedevaart en doen hen herinneren aan Mariazell. Vervolgens komt er een houten kapelletje. In 1765 verwoest een storm de boom en het kapelletje, maar het beeldje blijft ongeschonden. Dit wordt gezien als een teken van God. Het beeldje krijgt een nieuwe plaats op de berg. In 1776 komt een houten kapel, waarin het beeldje komt te staan om te worden vereerd. Dit is op de plaats waar nu de pastorie staat. In 1777 gebeurt een opvallend wonder. Een jongetje valt in een grote kuil met vers gebluste kalk en verliest meteen het licht uit de ogen. De ouders bidden tot Maria om de voorspraak bij God dat hun kind weer kan zien. De kleine jongen verkrijgt het licht in de ogen, nadat bij het beeldje is gebeden. Het volgende wonder betreft de genezing van een zoon van een molenaar. Molenstenen hebben de hand van de jongen verpletterd. Door het bidden bij het beeldje van Maria is de jongen genezen. Kort hierna gebeuren nog meer wonderen en door de wonderbaarlijke voorvallen neemt het aantal pelgrims flink toe. Hierdoor is de kapel te klein geworden en een plan voor een grotere is spoedig in de maak.
Op 18 juni 1781 is de eerste steenlegging van de huidige bedevaartkerk op een stuk grond van een boer. In dat jaar begint het bedevaartsoord officieel. De kerk is een schenking van Michael Wenzel von Althann (1743-1810). Na realisatie van het gebouw beheert een kluizenaar het kleine godshuis.
Op 22 oktober 1782 is de inwijding van het kerkje door Karl Winter (1733-1810), pastoor van 1767 tot in 1808 te Mittelwalde/Miedzylesie. Hij vertegenwoordigt Anton Peter Prichovsky von Prichovice (1707-1793), aartsbisschop van Praag (1764-1793). Naar het voorbeeld van de Roomse basiliek Maria Maggiore krijgt de kerk de naam “Maria Sniezna”/”Maria Schnee” (Maria ter Sneeuw).
In 1784 wordt de toren van de kerk gebouwd en in 1821 komt er een voorhal bij de kerk.
In 1821-1823 wordt een kruisweg, met 14 staties, aangelegd van de kerk naar de berg.
In 1897 komt er in de kerk een barok-altaar en de beeldengroep “Kroning van Maria”. Architect hiervan is Joseph Elsner (1845-1933). Het genadebeeld komt in het altaar.
Geschilderde glasramen worden aangebracht in de periode 1903-1913. Fresco’s zijn van “Annunciatie Maria” en “Maria Visitatie” zijn van de Oostenrijker Wilhelm von Wörndle (1863-1927).
Karl Józef Wojtyła (1920-2005) bezoekt meermaals het bedevaartsoord van Maria Sniezna. Op 7 juli 1955 is hij priester, theoloog en filosoof en draagt hij er de mis op. Als hulpbisschop van Krakau (1958-1964) doet hij dit op 20 augustus 1961. Op 10 augustus 1968 is Wojtyla in Maria Sniezna als aartsbisschop van Krakau (1964-1978) en kardinaal (1967-1978). Op 21 juni 1983 is het genadebeeld gekroond door Johannes Paulus II, paus van 1978 tot in 2005 en geboren in Polen als Karl Józef Wojtyla (1920-2005). Het beeld ontvangt de titel “oorzaak van onze vreugde”. De kroning vindt plaats in Breslau/Wroclaw.
Op 23 januari 2019 bevestigt de Heilige Stoel te Rome, dat op verzoek Maria wordt benoemd tot patrones van Góra Igliczna (Spitziger Berg). Dit verzoek komt van Ignacy Dec (1944), bisschop van Swidnica/Schweidnitz (2004-2020).
Jaarlijks bezoeken zo’n 25.000 pelgrims het bedevaartsoord.
BEDEVAARTSOORD
Het bedevaartsoord ligt onder de top van een berg en is omgeven door bossen. Naar het bedevaartsoord gaan verscheidene wandelwegen.
De bedevaartkerk toont een barokke stijl. In deze kerk staat het beeldje van Maria. Het genadebeeld toont Maria met op de linkerarm haar Kind. Maria’s kleed is blauw met een bloemmotief en haar Zoontje is in het rood gekleed. Vanaf het begin is het beeld gekleed. Hieronder zijn drie hoofden van engelen aangebracht. Twee engelen boven Maria hebben een kroon vast.
Maria is hier de patrones van iedereen die gezond wil worden naar lichaam en geest, allen die een kind wensen en alle toeristen en sporters.
In de kooromgang zijn vele ex voto’s aangebracht, die uit dankbaarheid aan Maria zijn geschonken.
In de kruisgang is een museum waar over de geschiedenis van het bedevaartsoord wordt verteld. Hier is ook een grote kerststal met beeldjes te bekijken.
Eind juni trekt de jaarlijkse processie van Wölfelsdorf/Wilkanów naar het bedevaartsoord Maria ter Sneeuw. Op de laatste zondag van juni is het de feestelijke herdenking van de kroning van het genadebeeld op 21 juni 1983.
Jaarlijks is op 5 augustus het feest van Maria ter Sneeuw. Dit wordt gevierd op de eerste zondag van augustus.
In het bedevaartsoord zijn devotionalia te koop en het heiligdom is dagelijks toegankelijk.
BEREIKBAARHEID
Het bedevaartsoord “Maria Sniezna” ligt in Neder-Silezië, op bijna 800 meter boven zeeniveau, onder de 845 meter hoge top van de berg Góra Igliczna. De laatste kilometers naar het mariale oord verlopen in sterk stijgende lijn. Op zo’n 400 meter van het heiligdom is parkeerruimte voorzien.
Het adres van het bedevaartsoord:
Góra Igliczna 1, 57-500 Góra Igliczna.
Meer info is te vinden op www.sanktuariummariasniezna.pl en ook op www.mariasniezna.pl.
BELEVING

Nadat de auto een plaats heeft gevonden, is het naar het heiligdom wandelen en op een paal met borden lees ik dat het nog even stappen is. Ook kom ik te weten dat de bedevaartkerk op 781 meter boven zeeniveau staat. Verder zijn de afstanden vermeld naar bekende bedevaartplaatsen, zoals Mariazell en Gietrzwald. Op deze hoogte is er een mooi uitzicht op de omgeving. Wat een wijds uitzicht!
Het bedevaartsoord kent enkele gebouwen en als eerste ga ik de kerk in. Hier komen pelgrims Maria om bescherming en raad vragen. Ook voor vreugde in het hart te verkrijgen, komen zij hierheen.
Het kleine genadebeeld staat in het retabel op het altaar. Heel toepasselijk vind ik dat, namelijk “klein is fijn”.
In het glasvenster van het priesterkoor zie ik de afbeeldingen van de ouders van Maria, namelijk van Anna en Joachim.
In de kerk zie ik veel schilderingen, waaronder een schilderstuk van de annunciatie met het bezoek van de engel aan Maria. In de omgang zijn ex voto’s te zien en wordt verteld over de geschiednis van het bedevaartsoord. Een groot kersttafereel is uitgestald met vele beeldjes.
Tot besluit breng ik een bezoek aan het winkeltje waar artikelen te koop zijn, zoals beeldjes, kaarten en medaillons. Het is nu wat kopen om na thuiskomst wat uit te delen. Dan zit mijn bezoek er hier op en met mooie, opgedane indrukken, reis ik verder.
OMGEVING
In de omgeving van het bedevaartsoord zijn vele wandelingen mogelijk en ook voor fietsers is het een uitdaging in een heuvelachtig gebied sportief te zijn.
Vanuit Międzygórze is het 5 km naar het noordwesten gaan om in Maria Sniezna te komen.
Vertrekken uit het bedevaartsoord van Bardo/Wartha om in Maria Sniezna aan te komen, betekent 45 km zuidwaarts reizen.
De afstand van het bedevaartsoord Wambierzyce/Albendorf bedraagt 55 km naar het zuidoosten gaan om in Maria Sniezna te geraken.
Van het bedevaartsoord te Krzeszów/Grüssau naar dat van Maria Sniezna houdt in 90 km naar het zuidoosten gaan.
De afstand van het bedevaartsoord van Piekary Slaskie naar Maria Sniezna is 242 km naar het westen afleggen.
Geplaatst: 26 februari 2025
~~~