Jaarlijks gaat op de eerste en tweede zondag na Pinksteren de Heilig Bloedprocessie uit in Hoogstraten. Op beide dagen is er in ochtend een hoogmis, die rond 11.00 uur is geëindigd en vervolgens begint de processie bij de Sint-Katharinakerk aan de Vrijheid 151.
De geschiedenis van de processie is eeuwen oud. Een legende vertelt … Rond het jaar 1370 is er in het Nederlandse gemeente Boxtel een miraculeus voorval. Tijdens een viering stoot priester Eligius van den Aker (1320-1377) de kelk met witte wijn om. Meteen komen er op twee altaardoeken rode vlekken. De priester wil thuis de doeken reinigen, maar de vlekken verdwijnen niet. Hij concludeert dat de miswijn is veranderd in het bloed van Jezus. Eligius bewaart de doeken in zijn huis tot het moment dat hij op het sterfbed ligt. Hij biecht het geheim op en geeft de twee bebloede doeken aan de biechtvader. De stervende geeft toestemming het mirakel bekend te maken. Na het overlijden van priester Eligius van den Aker wordt Boxtel een bedevaartplaats en wordt in die plaats een Heilig Bloedkapel in de Sint-Petruskerk gebouwd, waar de doeken met miraculeus bloed worden bewaard.
In de 17e eeuw zijn er onlusten door de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) en deze godsdienstoorlog brengt heel veel onrust met geweld, moorden en vernielingen van met name katholieke kerken. De bebloede doeken zijn dan niet veilig in Boxtel en worden naar de zuidelijke Nederlanden gebracht om daar in veiligheid te zijn en zo komen zij in 1652 te Hoogstraten aan. Dit gebeurt vooral door het initiatief van Ambrosius van Horne (1609-1656), tweede graaf van Baucigny en Heer van Boxtel en Liempde. Sindsdien beschikt het Vlaamse Hoogstraten over het Heilig Bloed van Jezus.
In 1924 is één van de twee doeken aan Boxtel teruggegeven.
Op 26 mei 1652 trekt voor de eerste keer de Heilig Bloedprocessie door het centrum van Hoogstraten. De traditie van het houden van de processie is dan ook met recht een groots erfgoed.
De huidige opzet van de processie is halverwege de 20e eeuw bedacht door priester, kunstenaar en onderwijzer Remi Lens (1902-1983) en deken, leraar Jozef Lauwerys (1896-1982) en bestaat uit vier delen. Voorop gaan de openingsgroepen, waaronder vendeliers en de groep Sint-Katharina, die de patrones van Hoogstraten is. Daarna komt de uitbeelding van de eucharistie met onder meer kruisdragers, boetelingen, engelen, evangelisten en druiventros. In het derde deel staat Onze-Lieve-Vrouw centraal en haar beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans wordt meegedragen. Het laatste deel legt de nadruk op het Heilig Sacrament.
In 2008 is de Heilig Bloedprocessie erkend als Vlaams immaterieel erfgoed.
De Heilig Bloedprocessie wordt georganiseerd door Het Heilig Bloedcomité, Vrijheid 185, 2320 Hoogstraten.
Op www.heiligbloedhoogstraten.be is actuele info te vinden.