In het Landgoed Sparrendaal, aan het Park Seminarie 123, bevindt zich een Lourdesgrot. De grot is gebouwd rond 1896 op het terrein van het voormalige grootseminarie Rijsenburg, waar priesters werden opgeleid in de periode 1857-1968.

Middenin in het Landgoed Sparrendaal staat de Lourdesgrot. De grot is op een verhoging gebouwd en is opgetrokken met donkerrode bakstenen. De grot is overwoekerd door klimop en dit geeft grot een meer natuurlijk aanzicht. De Lourdesgrot kent een boogvormige opening en is te bereiken door twee opgangen. Door een hekwerk is de grot afgeschermd. Deze Lourdesgrot is gebouwd richting het zuidoosten, naar Jeruzalem. Voor de grot ligt een vijver. Het is een sprengkop, waar grondwater naar boven komt. Dit ontstaat door een gat te graven in een helling van een heuvel tot het grondwater wordt bereikt. Hierdoor ontstaat waterdruk en uit de sprengkop komt dan bronwater.

Door de sluiting van het grootseminarie in 1968 is het Mariabeeld verdwenen. Echter, in 2016 verandert de situatie. Op initiatief van Driebergenaar Hans Havers wordt de grot door vrijwilligers opgeknapt. Hij zorgt ook voor een nieuw Mariabeeld. Op 20 mei 2016 is de grot in oude luister hersteld. De burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs (1960), heeft de Lourdesgrot heropend door het nieuwe Mariabeeld te onthullen.

Voor de vijver bij de Lourdesgrot is een knielbank gemaakt. Hier is het uitzicht op de Lourdesgrot meer dan schitterend.

Begin 2023 is de Lourdesgrot van eigenaar veranderd. De bossen van de gemeente Driebergen zijn in eigendom overgegaan naar het Utrechts Landschap. In dit bosgebied staat de Lourdesgrot en deze behoort dan ook toe aan deze organisatie. De trouwe vrijwilligers van de Lourdesgrot blijven deze bijzondere plaats onderhouden en verzorgen.
De Lourdesgrot in Driebergen/Rijsenburg is een gemeentelijk monument.
Sinds jaren is de Lourdesgrot de belangrijkste bezienswaardigheid van Driebergen. Jaarlijks worden meer dan 5000 kaarsjes bij de Lourdesgrot aangestoken en het aantal bezoekers bedraagt dan ook vele duizenden.
De grot is vrij toegankelijk en een theelichtje aansteken wordt op prijs gesteld.