Maria
Kamer

Beek – kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille

Aan de rand van het Zuid-Limburgse Beek, aan de Counelaan 1a bij het begin van het Kelmonderbos, staat de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille. De kapel staat op de Molenberg en wordt daardoor ook genoemd Kapel op de Molenberg. Vanaf de Counelaan is het enkele treden nemen om op het plateautje te komen, waar de bijzonder mooie kapel is gebouwd. De geschiedenis van de kapel gaat terug naar het jaar 1954 …

Beek, kapel O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille

Paus Pius XII (1876-1958) roept 1954 uit tot Mariajaar. Hij doet dit om de 100e verjaardag te vieren van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria uit 1854. De paus verzoekt alle bisschoppen om extra initiatieven te ontplooien ter ere van Maria. De Roermondse bisschop Guillaume Lemmens (1884-1960) verneemt de oproep van de paus en zet deze door in zijn bisdom. De bisschop vraagt aan alle parochies om aan Maria extra aandacht te besteden in het Mariajaar 1954. In het Zuid-Limburgse Beek reageert kapelaan J. Willems. Deze geestelijke heeft een bijzondere devotie voor Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille. Hij wil een speciale kapel laten bouwen en deze toe te wijden aan Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille.

Beek, kapel O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille

De Wonderdadige Medaille is ontstaat in Parijs, want in 1830 zijn daar Mariaverschijningen. In het Parijse klooster aan de Rue du Bac verschijnt Maria aan zuster Catherine Labouré. Maria geeft opdracht een medaille te laten maken en deze te verspreiden. De medaille kent een wereldwijde verdeling onder vele miljoenen gelovigen (zie ook de rubriek “bedevaartplaatsen”, Frankrijk, Parijs).

Beek, kapel O.L. Vrouw van de Wonderdadige Medaille

De Maastrichtse architect Jean Huismans (1913-1974) maakt een ontwerp voor een twaalfhoekige kapel. Dit idee wordt goedgekeurd en bij de realisatie van het godshuis helpen vele Beekenaren als vrijwilliger. De Beekse kunstenaar Louis Bröls (1932-2017) maakt 12 kapitelen op de pilaren. De Maastrichtse beeldhouwer Piet Killaars (1922-2015) vervaardigt het bijzondere beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille. Hij maakt het beeld van Euville, een witte, Franse kalksteen. De houten banken in de kapel zijn het werk van Guillaume Muris uit Beek. Door het voortvarende werk van vele betrokkenen wordt de kapel al in 1955 ingezegend. Aan de achterzijde van de kapel is een steen ingemetseld met de tekst “Mariajaar 1954”.

De kapel ligt op een plateautje, tussen hoge bomen en lijkt op een gastvrij prieel.

Datum eerste publicatie: 27 juli 2020
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb