In het Limburgse Valkenburg kom ik graag. Bij elk bezoek aan deze toeristische plaats ga ik naar de Cauberg. Nadat ik op deze heuvel ruim honderd meter heb gestapt en de Gemeentegrot voorbij ben, kom ik bij de Lourdesgrot.

Bij het zien van de Lourdesgrot in Valkenburg constateer ik steeds dat deze grot een waarheidsgetrouwe kopie is van de memorabele grot van het in Zuid-Frankrijk gelegen Lourdes. In Valkenburg is een mergelwand gebruikt voor de Lourdesgrot en dit maakt de grot uniek in Nederland. Immers, op andere plaatsen is een Lourdesgrot op kunstmatige wijze gemaakt met beton, rotsen of stenen.
Ik verneem, dat in 1926 de parochie de braakliggende grond, waar nu de Lourdesgrot staat, voor slechts 25 gulden van de gemeente Valkenburg heeft gekocht. Een koopje, denk ik dan. Na de aankoop is meteen met de werkzaamheden gestart. Op 30 april 1926 is het Mariabeeld in de Lourdesgrot geplaatst en in 1928 is Lourdesgrot afgebouwd. Nadien heeft de parochie de Limburgse Lourdesgrot ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Het beeld van Bernadette is gemaakt in 1934. De Lourdesgrot is in 1990 gerestaureerd.


Ik ga de trap op en kom bij het terrein voor de grot, waar vele banken staan. Op elke bank staat een naam en alle zitbanken zijn gesponsord. Ik zie dat zelfs Sint-Nicolaas er een heeft gefinancierd. Hoog staat Maria in de grot, zoals in Lourdes.
Naast de banken is een winkeltje gevestigd om devotionalia te verkopen. Deze verkoopruimte heet “De Bron” en is zo’n 9 maanden per jaar open. Ik zie dat er hier heel wat noveenkaarsen te koop zijn. Tijdens de periode van begin november tot begin januari is Valkenburg een befaamde kerststad. De verkoop van devotionalia is dan in een winkelpand, dat aan de Kerkstraat is gelegen.

De Lourdesgrot vind ik voor toeristen geen attractie, maar wel een religieuze, rustgevende plek. Ik ervaar deze ruimte aan de Cauberg als een oase van rust en dat midden in het doorgaans drukke Valkenburg. Naar deze grot komen heel wat Mariavereerders. Een groot deel van hen is afkomstig uit Vlaanderen en dat niet alleen als er wordt gekoerst op de Cauberg.
Ook bij deze grot steek ik enkele kaarsen aan en daarbij heb ik intenties voor bekenden en een paar vrienden. Wat vind ik het van grote waarde, dat er in een drukke toeristenplaats een vrij toegankelijk plek is voor gebed en rust. De Lourdesgrot is een welkom geschenk voor velen.
De grot is toegankelijk op alle dagen van het jaar en dat tot zonsondergang. Jaarlijks bezoek ruim 50.000 mensen de Lourdesgrot.
In Valkenburg zijn ook beelden van Maria te zien in nis van de 14e eeuwse Berkelpoort en in deze van de evenoude Grendelpoort.
Adres Lourdesgrot: Cauberg 16, 6301 BT Valkenburg.
Een beeld van Maria is er ook in de nis van de monumentale poort bij de Nicolaas- en Barbarakerk.
In juli 2021 zijn er overstromingen in het zuiden van Nederland en ook Valkenburg wordt getroffen, omdat de rivier de Geul het vele water niet aankan. De kerk van de HH. Nicolaas en Barbara, die vlak aan de Geul ligt, lijdt veel schade. Het water komt ruim één meter hoog in de kerk te staan. Het herstel gebeurt zonder ontmoediging.
Een andere beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw, Sterre der Zee, is er in de Maternusstraat, een zijstraat van de Berkelstraat. Boven een poortje staat het beeldje en op een gevelsteen staan de jaartallen 1724-1948.
Een bezoek kan ook aan enkele grotten en de kasteelruïne worden gebracht. Het kasteel staat op de Heunsberg en is grotendeels een ruïne. Het is de enige hoogteburcht in Nederland. In 1075 is er de eerste bouw van een kasteel, maar deze burcht is later vernield. Vervolgens is er weer een kasteel op de berg gebouwd en later in fasen uitgebreid. Het kasteel is nagenoeg geheel verwoest in 1672. In het kasteel heeft ook een kapel gestaan. De overblijfselen zijn muren, die zijn blijven staan en in 1923 gerestaureerd. Deze muren geven aan dat de 8-hoekige kapel hoog en groot is geweest. Het altaar van de kapel heeft gestaan aan de oostzijde, waar het bordje “kapel” hangt.
Adres: Daalhemerweg 27, Valkenburg.