Sinds 1874 staat er een Lourdesgrot in Maastricht en wel op flanken van de Sint-Pietersberg. De veronderstelling is dat dit de oudste Lourdesgrot is in Nederland.
Halverwege de Sint-Pietersberg staat de grot met kapel. Een groene poort, in een grijze muur heeft toegang tot de Lourdesgrot. Boven de poort staat “Gaat deez’ plek hier niet voorbij zonder een Ave voor Mij”.
Het terrein van de kapel en grot heeft ooit toebehoord aan het park van Villa Maastricht. Dit is het buitenverblijf van het gezin van Andres Claereboets (1796-1886). Hij is ondernemer en eigenaar van een behangselfabriek te Maastricht. Hij gaat met zijn dochter Eveline in 1873 op bedevaart naar Lourdes en zij doen onderweg het klooster Paray-le-Monial aan. In dat jaar wordt in het klooster het tweede eeuwfeest van de verschijning van Jezus aan Margaretha Maria Alacocque (1647-1690) gevierd. Het gezin Claereboets heeft een grote verering voor het Heilig Hart van Jezus en dat is de reden van het bezoek aan Paray-le-Monial. Bij terugkomst van hun pelgrimage hebben vader en dochter het plan een Lourdesgrot te laten bouwen. De grot wordt gemaakt van vuurstenen van de Sint-Pietersberg. Zij laten ook een poort aanbrengen in de muur van de tuin om belangstellenden de gelegenheid te geven de grot te bezoeken.

Voor de grot zijn twee beeldjes geplaatst, namelijk de knielende Bernadette Soubirous (1844-1879) uit Lourdes en de eveneens knielende Margaretha Maria Alacocque van Paray-le-Monial. Dit komt door de bedevaart van vader en dochter Claereboets in 1873.
Bij beeltenissen van Maria gebeuren wonderen en zo ook hier. Een vrouw is in verwachting van een onvolgroeid kind. Zij en haar man bezoeken de Lourdesgrot en bidden tot Onze-Lieve-Vrouw om hulp. Iets later brengt de vrouw een volkomen gezond kind ter wereld en de dokters staan perplex. De wetenschap kan dit niet verklaren.
In de wand van de lange muur is een plaquette geplaatst ter herinnering aan Andres Claereboets. Naast het Lourdesbeeld is een grote gedenksteen aangebracht ter ere van Prof. Dr. Gerardus Jacabus (Gerard) van de Plaats (1903-1995), die zich heeft ingezet voor het behoud van Lourdesgrot met kapel. Uit dank voor de hulp van Maria zijn vele ex fototegeltjes tegen de wand geplaatst.
Later is het oorspronkelijke domein verkocht en in 1986 is het deel van de tuin met Lourdesgrot en kapel aan de parochie geschonken.
Op 1 april 2024 komt de reliekschrijn van de heilige Bernadette uit Lourdes, in processie, naar de Lourdesgrot. Dit gebeurt tijdens een rondgang van de reliek door Nederland.

Adres: De oude Lourdesgrot ligt aan de linkerzijde van de Ursulinenweg, naast nummer 3, schuin tegenover de kerk van “Sint Pieter op den Berg/Sint Pieter Boven”. De Lourdesgrot is gelegen net buiten de bebouwde kom in een heuvelachtig landschap.