Maria
Kamer

Bedevaartplaatsen in Duitsland – Heilbrünnl

~~~

GESCHIEDENIS
bedevaartkerk met links gastenverblijf in Heilbrünnl

Een legende ligt aan het bedevaartsoord ten grondslag. Het verhaal luidt: Een Mariabeeld wordt door een herder in een bron gevonden, maar de man kan het niet pakken. De beeltenis ontsnapt aan zijn greep en zinkt dieper in het water. De man waarschuwt de pastoor van het nabijgelegen Roding. Later kan de pastoor het beeld uit het water halen. De geestelijke roept de volgende dag uit als processiedag bij de bron. Het beeld van Maria komt in een schrijn. Er vinden genezingen bij het beeld plaats en hierdoor ontstaan de bedevaarten in 1660.

De eerste kapel te Heilbrünnl wordt in 1668 gebouwd en het bezoekersaantal groeit gestaag. Door de toename van de pelgrims is de kapel te klein geworden en in de periode 1684-1691 wordt de ruimte vergroot. Vanaf 1690 wordt gesproken van bedevaartplaats met de kapel van “Onze-Lieve-Vrouw bij de Heilbrünnl”. Het oord is dus vernoemd naar de “Onze-Lieve-Vrouw bij de genezende bron”.

oude bron bij Heilbrünnl

In 1730 begint de bouw van de huidige kerk in de rococostijl op de plaats waar eerst de kapel heeft gestaan.

In de zomer van 2022 is de bron voor het eerst opgedroogd.

In 2024 is de renovatie van de buitenzijde van de kerk afgerond. Vervolgens wordt er flink gespaard om ook de binnenkant van de bedevaartkerk te laten restaureren.

BEDEVAARTSOORD
interieur bedevaartkerk met bron te Heilbrünnl

De bedevaartkerk ligt aan de rivier Regen. Hier is behalve een kerk, ook een bron en een kruisweg. Het mariale oord heet “Wallfahrts-Gaststätte Heilbrünnl” (bedevaartsoord en gastplaats Heilbrünnl).

Het 17e eeuwse genadebeeld staat tussen vier zuilen op het priesterkoor van de bedevaartkerk. Maria draagt op de arm haar Kind, dat een appel vasthoudt en zijn Moeder aankijkt. Van Maria en haar Kind is de kleding met edelstenen bezet. Tussen de zuilen staan de levensgrote beelden van de ouders van Maria, namelijk Anna en Joachim. Anna heeft het Oude Testament vast en Joachim is verbeeld met pelgrimstaf en duiven.

Het genadebeeld is een kopie van de Moeder Godsicoon van de Duitse architect, etser en kunstschilder Albrecht Altdorfer (1480-1538) uit Regensburg. Het origineel staat in een oude kapel te Regensburg en is geschilderd naar het kunstwerk in de basiliek Sancta Maria Maggiore te Rome. Daar heeft het de naam “Salus populi Romani” en dit Latijn staat voor “de veiligheid van het Romeinse volk”. Het genadebeeld in deze kerk wordt door twee, grote engelen omhoog gehouden en twee kleine engelen zorgen voor het gordijn achter het beeld.

In het linker zijaltaar is te zien het kruis met Christus en aan de voeten Maria Magdalena. Het andere zijaltaar is toegewijd aan Sint-Sebastiaan.

Middenin de kerk staat een marmeren bekken met water uit de bron.

In de kerk zijn vele ex voto’s te zien; het zijn dankplaten en schilderijen. Ook fresco’s tegen het plafond verfraaien de kerk.

Naast de bedeaartkerk staat een bedevaartherberg.

BEREIKBAARHEID

De bedevaartkerk ligt ten westen van de stad Roding, in het natuurpark “Oberer Bayerischer Wald” en in het oosten van de Vrijstaat Beieren. De grens met Tsjechië is niet ver verwijderd van het mariale oord.

Het adres van de bedevaartkerk is Heilbrünnl 2, D-93426 Roding.

BELEVING
Heilbrünnl, de ingang van het bedevaartsoord

De bedevaartkerk bij de plaats Roding heeft de naam Heilbrünnl en ligt op een berg. Daar is plaats voor het parkeren van de auto en dit gebeurt tegenover een bijzondere uiting van welkom. Ik zie Maria staan onder het kruis en naast Haar houten afbeeldingen van overleden mensen van boerengezinnen. Onder de beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw is de tekst vermeld van een gebed uit 1876.

voetenbad te Heilbrünnl

Enkele tientallen meters voor de kerk is een fontein van de oude Mariabron en dit verwijst naar de naam van dit mariale oord. Vlak daarbij is een voetenbad, waarin bezoekers enkele passen kunnen zetten. Dit is een dubbele gezondheidswandeling, want in het water stappen en dan nog water van de bron van Maria geeft genezing.

Boven de hoofdingang van de kerk is een Mariabeeld geplaatst. Maria staat op een maansikkel en heeft haar Zoontje en een scepter vast.

Ik ben hier op een doordeweekse dag en tref het dat de kerk open is. Vandaag is de toegang tot de kerk via de zijdeur en als ik binnenstap openbaart het interieur zich in volle schoonheid. Wat een warme uitstraling! Bij het hoofdaltaar is het genadebeeld te zien. De beeltenis is ingelijst en Maria en Kind zijn gekroond.

genadebeeld in de bedevaartkerk te Heilbrünnl

Ook in deze kerk zie ik fresco’s tegen het plafond. Bij twee grote glas-in-loodramen, met de beeltenissen van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen en Maria Magdalena, sta ik wat langer stil. Wat zijn dit imposante kunstuitingen! Dan is het tijd om te bidden en hierbij denk ik aan goede mensen uit mijn kennissenkring, een heeft onlangs haar vader verloren en een ander tobt met een slepende ziekte. Een steuntje van Maria kunnen zij wel gebruiken.

glas-in-loodraam met Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in de bedevaartkerk te Heilbrünnl

Offerblokken zie ik in elke kerk, want in elke kerk is geldgebrek. Hier heeft deze geldblok wel een heel speciale vorm. De offerblok is vierkant en heeft aan elke zijde een afbeelding van een heilige. Hier zijn, voelt als schoonheid te mogen ervaren. Wat ben ik blij hier een bezoek te mogen brengen.

OMGEVING
Mariabeeld in de stadsparochiekerk St. Pankratius te Roding

In de omgeving van Heilbrünnl zijn wandelingen en fietstochten te maken. Bij het bedevaartsoord ligt een natuurpark met de naam “Oberer Bayerischer Wald”.

Een paar kilometer van Heilbrünnl ligt de plaats Roding. In de stadsparochiekerk St. Pankratius staat ook een genadebeeld van Heilbrünnl. Het beeld is op 13 mei 1988 gewijd. Maria van Heilbrünnl is de patrones vol goedheid, die mensen altijd behoedt.

Vertrekken uit het bedevaartsoord Amberg om in dat van Heilbrünnl aan te komen, betekent 63 km naar het zuidoosten gaan.

Vanuit het bedevaartsoord Bogenberg naar dat van Heilbrünnl gaan, houdt in zich 48 km noordwaarts verplaatsen.

Van de grote stad Regensburg naar Heilbrünnl is het 49 km naar het noordoosten overbruggen.

De afstand van Nürnberg na Heilbrünnl is 132 km en dan naar het oosten gaan.

Van het Tsjechische Pilsen naar Heilbrünnl reizen, betekent een verplaatsing van 109 km naar het zuidwesten.

~~~

Datum eerste publicatie: 13 mei 2025
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb