Maria
Kamer

Bedevaartplaatsen in Duitsland – Wemding

~~~

GESCHIEDENIS
bedevaartkerk te Wemding

De historie van het bedevaartsoord begint in 1680. Een jongeman met de naam Franz Forell heeft een bedevaartreis naar Rome gemaakt en hij heeft daar een Mariabeeld gekocht. Hij komt met deze beeltenis naar Wemding. Daar wordt het thuis vereerd. In 1681 verlaat hij de plaats voorgoed, maar de beeltenis blijft in Wemding. Het beeld wordt bekend als een protestant, die aan hevige hoofdpijn lijdt, tot de afgebeelde Maria bidt en gebedsverhoring krijgt. De pastoor is niet ingenomen met de belangstelling voor het beeld en van een privé-heiligdom moet hij niets hebben. De geestelijke haalt het beeld naar de pastorietuin. Vervolgens raakt de beeltenis van Maria in de vergetelheid.

In 1692 is de zwager van de jongeman Franz Forell met het beeld op weg naar huis. Plots verspert een vreemde verschijning de weg. Dit gebeurt bij een waterbassin, dat een bron blijkt te zijn. Vol angst doet de man een belofte dat, als hij hier ongedeerd uitkomt, op deze plaats een kapel laat bouwen voor het vergeten Mariabeeld. De man blijft zonder letsel en komt de belofte na. Hij zorgt er ook voor dat het Mariabeeld naar de kapel gaat. Na verloop van tijd krijgt de kapel steeds meer belangstelling.

fresco’s in de bedevaartkerk te Wemding

Op 25 juni 1735 wordt het Mariabeeld in de kapel versiert door de 15-jarige Maria Regina Forell, een nicht van Franz Forell, de man van het beeld in 1680. Ineens merkt zij dat het beeld beweegt. Zij ziet dat Maria de blik richt op de plaats Wemding. Vervolgens vertelt zij dit aan inwoners van Wemding. Geestelijken horen hiervan en vinden het helemaal niets, maar voor leken is het duidelijk dat een nieuwe verkonding van Maria. In 1741 wordt de kapel uitgebreid, omdat de belangstellenden steeds meer in aantal zijn. In 1746 gebeurt het voor de tweede keer dat de ogen van het Mariabeeld draaien. Talrijke pelgrims nemen de draaiende ogen van de beeltenis waar. Er blijken meer dan 70 getuigen te zijn, die de wonderbaarlijke gebeurtenis hebben gezien. In 1748 begint de bouw van een nieuwe, grotere kerk. Het ontwerp van de kerk is van Franz Josef Roth (1690-1758). Hieraan werken ongeveer 8000 mensen. De voltooiing duur lang door geldgebrek.

bron in de bedevaartkerk te Wemding

In de periode 1748-1754 zijn de fresco’s aangebracht door schilder en sierstucwerker Johann Baptist Zimmermann (1680-1758).

In 1756 komt het genadebeeld in de kerk. De inwijding van de kerk vind plaats op 21 april 1782 door Joseph Graf von Stubenberg (1740-1824), die dan hulpbisschop is en later bisschop van Eichstätt (1791-1821), vervolgens aartsbisschop van Bamberg (1821-1824).

Altaartafel en fontein zijn in 1953 gemaakt door de plaatselijke beeldhouwer Ernst Steinacker (1919-2008).

Bij decreet van 12 september 1998 wordt de kerk verheven tot basiliek na goedkeuring door Johannes Paulus II, paus van 1978 tot in 2005 en geboren als Karol Józef Wojtyla (1920-2005).

In de jaren 2000-2003 zijn er renovatiewerken in de basiliek.

BEDEVAARTSOORD

Het bedevaartsoord Maria Brünnlein is een van de belangrijkste mariale plaatsen in Beieren.

Het genadebeeld heeft de naam “Unserer Lieben Frau von Wemding” (Onze-Lieve-Vrouw van Wemding).

genadebeeld in de bedevaartkerk te Wemding

De naam “Brünnlein” staat voor kleine bron en deze is in de basiliek te zien. Deze bron staat bij het genadebeeld.

De kerk toont fresco’s. Op een plafondschildering staan de woorden: “wie hier niet op redding hoopt, de genadebron is open”.

Maandelijks is er op de 13e een Fatimadag.

Naast de basiliek staat het “Haus Maria Brünnlein”, waar plaats is voor pelgrims om hier wat langer te verblijven. Hier worden ook georganiseerd bezinningsdagen, bijbelavonden en voorbereidingscurssen voor pelgrims en trouwlustigen.

Jaarlijks bezoeken zo’n 200.000 pelgrims de basiliek, die dagelijks is geopend.

de kroning van Maria in de hemel, fresco in de bedevaartkerk te Wemding
BEREIKBAARHEID

Wemding ligt in de deelstaat Beieren. Het bedevaartsoord ligt net buiten de plaats.

Het adres van het bedevaartsoord: Oettingerstrasse 103, D-86650 Wemding.

Actuele informatie is te vinden door het bezoeken van www.maria-bruennlein.de, www.wemding-wallfahrt.de en www.wemding.de.

BELEVING
deel van het interieur van de bedevaartkerk te Wemding

Bij het verlaten van de plaats Wemding zie ik de bedevaartkerk “Maria Brünnlein” liggen. Van de stad naar het mariale oord is het amper twee kilometer.

kaarsenkapel in de bedevaartkerk te Wemding

Als ik bij de bedevaartkerk kom, zie ik heel wat kerkgangers uit het grote Godshuis komen. Een viering is zojuist afgelopen en dit maakt het mogelijk een rondgang in de kerk te maken. In de kerk komt meteen de grote schoonheid in beeld. Wat een pracht! Wat een schilderingen! Wat een beelden! Versieringen volop! Dit gebouw is een waar kunstwerk! De indrukwekkende mooie weergaven van met name Maria, maken me stil. Het voelt al een groot geschenk dit te mogen beleven. Alles komt innemend over tot aan de zitbanken toe.

In de ronde door de basiliek komen onder meer voorbij ex voto’s, grote, kleurrijke kaarsen, fresco’s en beelden. Van de fresco’s, waaronder de “rosa mystica”, is het langdurig genieten. Hier zijn wonderen verbeeld. Dit ervaren maakt me sprakeloos.

Maria is afgebeeld boven de bron. Dit kunnen weergeven, getuigt van begenadigd talent en hoogstaand vakmanschap. Het genadebeeld staat, achter glas, centraal in de ruimte. Maria en haar Kind hebben goudkleurige kleding aan en beiden zijn gekroond. Maria heeft een sluier om en deze reikt tot aan de voeten. Dit is een zeldzame weergave van Onze-Lieve-Vrouw. Onder het genadebeeld is de bron en water komt in kleine stralen tevoorschijn.

kenmerk van de basiliek te Wemding; “tintinnabulum” ofwel klok

Links van het altaar zijn de kenmerken van een basiliek weergegeven, namelijk tintinnabulum en conopeum. Het Latijnse tintinnabulum staat voor klok en het Latijnse woord conopeum betekent kap, baldakijn en lijkt op een half dichtgeklapte parasol. Ook is hier de datum 12 september 1998 te lezen.

In de basiliek vind ik een bidprent met onder andere een gebed tot Onze-Lieve-Vrouw van Wemding. De tekst vermeldt:
“Voor het genadebeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Wemding bidden wij:
Wij vluchten naar uw bescherming en toevluchtsoord, O heilige Moeder Gods;
veracht ons gebed niet in onze noden,
maar verlos ons te allen tijde uit alle gevaren.
O, U glorieuze en gezegende Maagd, Onze-Lieve-Vrouw,
onze Middelares, onze Voorspreekster.
Verzoen ons met uw Zoon, beveel ons aan uw Zoon aan,
stel ons voor aan uw Zoon.”

Deze kerk is een juweel! Dit meemaken is een bijzondere gebeurtenis. Wat mag ik veel beleven van Onze-Lieve-Vrouw!

OMGEVING
Mariabeeld tegen de gevel van een hotel in de Nördlingerstrasse 16 te Wemding

In het historisch centrum van Wemding zijn vele oude gebouwen en pleinen te zien, zoals raadhuis, stadsparochiekerk, marktplaats en torens. In Wemding zijn verscheidene beeltenissen te zien van Maria aan gevels, waaronder op de hoek van een hotel in de Nördlingerstrasse 16.

Van Nördlingen naar Wemding gaan betekent 24 km naar het oosten reizen.

Vertrekken uit Ingolstadt om in Wemding te geraken houdt in 63 km naar het westen gaan.

Augsburg verlaten en in Wemding aankomen vraagt 69 km naar het noorden reizen.

Van het bedevaartsoord te Allersdorf naar dat bij Wemding gaan, is 113 km naar het westen rijden.

Het bedevaartsoord te Amberg verlaten om naar dat van Wemding te gaan houdt in 141 km naar het zuidwesten afleggen.

~~~

Datum eerste publicatie: 17 mei 2025
©2025 Jan van Wijk - Mariakamer.nl - All rights reserved
Come2theweb