~~~
GESCHIEDENIS
De historie van de bedevaart begint in de periode 1633/1634. Twee gebeurtenissen zijn van belang, namelijk een oorlog en een epidemie, waar de bevolking onder lijdt. Door de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) woedt een conflict om de hegemonie van het Heilige Roomse Rijk in Europa en in Amberg en omstreken woekert een pest-epidemie. Deze zwarte dood maakt veel slachtoffers. De bevolking van Amberg wendt zich meermaals tot de Moeder van God en vraagt om hulp. Als er redding komt, is er uit dankbaarheid jaarlijks een bedevaart.
Caspar Hell (1592-1634), rector van het jezuïetencollege (1629-1634), schenkt het genadebeeld Maria-Hulp, een kopie van het beeld van de schilder Lucas Cranach (1472-1553), dat zich in Innsbruck bevindt. Op 3 september 1634 komt de beeltenis op de ruim 500 meter hoge berg, die later Mariahilfberg wordt genoemd. Een paar maanden later is de pest geheel verdwenen. Het jaar 1634 is dan de start van het bedevaartsoord. Het beeld komt in de toren van de burcht, die als kapel wordt ingericht. In 1641 komt er een dankkapel en een klein bedevaartsoord ontstaat. Na een brand in 1646, waarbij het beeld wordt gered, komt de wederopbouw. In 1651 is de inzegening van de kapel. Spoedig is het gebouwtje te klein voor het toenemend aantal bezoekers. Dit komt ook door de vele gebedsverhoringen.
In 1696 begint het werk aan de huidige, barokke kerk, op de plaats waar de burcht heeft gestaan. Ontwerper van het gebouw is Wolfgang Dientzenhofer (1648-1706). Georg Peimbl (1696-1702) heeft de supervisie over de bouw, die duurt van 1696 tot in 1702. Hij wordt geassisteerd door de franciscaan Philipp Plank (1660-1720). Vanaf 1702 wordt voorrang gegeven aan de afwerking en inrichting. De Italiaan Giovanni Battista Carlone (±1640-±1718) maakt de versieringen van het marmeren hoofdaltaar in de periode 1702-1707. Paolo d’Allio (Paolo d’Aglio, 1655-1729), ook Italiaan, brengt decoraties aan het plafond van het middenschip, zijkapellen en zangkoorruimte. De plafondfresco’s zijn geschilderd in 1717-1718 door Cosmas Damian Asam (1686-1739). Op 6 september 1711 is de inwijding van de kerk, die dan nog niet geheel gereed is. De kerktoren is gebouwd in 1726. De granieten trapopgang is van 1859.
In de periode 1976-1981 zijn er omvangrijke renovaties.
In 2007 verdwijnen de franciscanen en dit na een lang verblijf in Amberg. Opvolging is er door Poolse franciscanen.
BEDEVAARTSOORD
De bedevaartkerk is toegewijd aan “Maria Hilf” (Maria’s Hulp) en is een uiting van de contrareformatie.
In de kerk zijn vele beelden, fresco’s en schilderijen te zien.
De fresco’s tegen het plafond, die de geschiednis afbeelden, zijn de pestepidemie in 1634, de komst van het genadebeeld in 1634, de redding van het beeld bij een brand in 1646, de inwijding van de bedevaartkerk in 1711 en gelovigen op bedevaart naar Mariahilfberg.
De beelden in de zijkapellen en kapel-altaren tonen taferelen uit het Nieuwe Testament en geven heiligenlevens weer. Een zijkapel toont het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth en een ander altaar laat de Heilige Familie zien. In het linkeraltaar staat centraal de Onbevlekte Ontvangenis van Maria.
Een grote kei herinnert aan de wijding van de kerk en hierop staat “ter herinnering aan de wijding van onze “Maria Hilf Kirche” op 6 september 1711″.
De bedevaartkerk is dagelijks geopend.
BEREIKBAARHEID
Het adres van de bedevaartkerk: Auf dem Mariahilfberg 3, D-92224 Amberg.
Actuele info is te vinden op www.amberg-st-martin.de en een andere bron is
www.mariahilfberg-amberg.de
BELEVING
Het bedevaartsoord ligt op een berg en door daar te komen helpt Maria. Bij “Mariahilfberg” dekt de vlag de lading. Zelfs de laatste meters gaan omhoog, want de bedevaartkerk binnengaan, vergt nog wat treden nemen.
De kerk is een en al expressie van geloof. Bijna elke meter is benut door schilderijen, beelden en fresco’s. Wat een indrukwekkend interieur! Hier is veel werk geleverd om het mooie nog schitterender te maken.
De bedevaartkerk is een echte Mariakerk. Wat is Onze-Lieve-Vrouw hier vaak afgebeeld. Hier wordt zij onder meer gekroond en is moeder Anna bij Haar, evenals haar nicht Elisabeth. Het hoogaltaar toont het genadebeeld dat geheel met goud is omlijst. Maria en Jezus zijn gekroond en de Moeder houdt haar naakte Kindje met twee handen vast. De kleine Jezus kijkt naar Maria en Zij kijkt naar mij … Onder het genadebeeld staan het jaartal “1654” en de woorden “bid voor ons”.
Bij het bewonderen van de fresco’s wordt mijn nek op de proef gesteld; zoveel plafondschilderingen zijn te zien. Wat een voorstellingen! Hier is zelf de huwelijksvoltrekking van Maria en Jozef afgebeeld.
Vervolgens ga ik het interieur van de kerk verder bekijken. Wat heeft deze ruimte enorm veel kunstuitingen! Wat een vakmanschap!
In de bedevaartkerk vindt ik een prentje en hierop staat ook een gedicht. Als ik de tekst vertaal, ontstaat:
” O Maria help, o Maria help!
O Maria help me toch!
Een arme zondaar komt tot U.
Laat mij in leven en dood niet vergaan,
Laat mij niet sterven in doodzonde.
Sta me bij in de laatste strijd,
o Moeder van barhartigheid!”
Een grote kei herinnert aan de wijding van de bedevaartkerk. Hoeveel menskracht is er nodig deze kei te verplaatsen?
Tenslotte bezoek ik de grafkapel. Daar hangt een foto van Bisschop Oswald Hirmer (1939-2011) uit Zuid-Afrika, die hier is komen bidden, zingen en lachen.
OMGEVING
Van Nürnberg naar Amberg is 72 km naar het oosten gaan.
Vertrekken uit Regensburg om in Amberg te komen betekent 70 km naar het noorden reizen.
Van het bedevaartsoord Marienweiher vertrekken om in dat van Amberg aan te komen houdt in 112 km naar het zuiden gaan.
Het bedevaartsoord Heilbrünnl (Roding) verlaten om in het mariale oord van Amberg te geraken, is zich 63 km naar het noordwesten verplaatsen.
De Tsjechische stad Pilsen verlaten om in Amberg te komen, impliceert 136 km westwaarts gaan.
~~~